Care sunt riscurile asociate excesului ponderal?

0
481

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele supraponderale sau cele care suferă de obezitate sunt expuse unui risc crescut de a dobândi alte afecțiuni care să le pună viața în pericol, comparativ cu cei normoponderali. Evident, acești factori de risc pot fi amplificați și de predispoziții genetice sau de un stil de viață nesănătos, alimentație dezechilibrată, lipsa activității fizice, consumul de tutun sau alcool, cu consecințe deseori dezastruase pentru organism.

Astfel, persoanele cu un Indice de Masă Corporală (BMI) mai mare de 25 (supraponderal), respectiv IMC mai mare sau egal cu 30 (obezitate), sunt mai vulnerabile în fața unor afecțiuni cum ar fi:

  • afecțiuni cardiovasculare
  • diabet de tip 2
  • apnee obstructivă în somn
  • osteoartrită
  • anumite tipuri de cancer
  • steatoză hepatică
  • riscul de complicații severe în cazul unei infecții virale cu SARS-COV-19: așa cum s-a dovedit recent în cazul pandemiei pe care o traversăm, persoanele infectate cu noul coronavirus care aveau printre comorbidități obezitatea, au necesitat în cele mai multe cazuri spitalizare în terapia intensivă și ventilație mecanică; de asemenea, s-a putut observa în această perioadă că mortalitatea în cazul persoanelor supraponderale cu forme severe de COVID-19 a fost mai ridicată comparativ cu restul populației.
    În acest sens, în raportul emis de OMS se arată că, spre exemplu, în Marea Britanie 2/3 dintre pacienții care au avut forme severe ale infecției cu COVID-19 erau supraponderali sau obezi, pe când în Italia, 99% dintre decesele raportate au fost în cazul unor pacienți cu comorbidități care sunt de regulă asociate și obezității (hipertensiune, diabet, boli de inimă, afecțiuni oncologice). Excesul ponderal nu predispune la o contaminare mai facilă cu noul coronavirus, ci afectează capacitatea organismului de a lupta cu infecția (sistem imunitar deficitar, probleme de respirație, diabet, hipertensiune). Așa cum reiese din articolul publicat de Johns Hopkins University, obezitatea ca factor de risc în contextul noului coronavirus trebuie luată în considerare în special pentru cei tineri, iar complicațiile derivă în principal din dificultățile de respirație, inflamația cauzată de excesul de țesut adipos și răspunsul imun deficitar.

Tratamentul chirurgical al obezității a devenit în ultimii ani cea mai eficientă modalitate de a combate obezitatea, excesul ponderal și comorbiditățile asociate cu rezultate remarcabile pe termen lung. Dacă luăm în calcul și acest ultim risc adăugat pe listă, reprezentat de noul coronavirus, balanța pentru cei care se luptă cu excesul ponderal ar trebui să încline în favoarea unei soluții eficiente și definitive: chirurgia bariatrică.

Echipa de chirurgi a Spitalului Sf. Constantin oferă pacienților o multitudine de opțiuni pentru tratamentul chirurgical al obezității, fie că vorbim de Gastric Sleeve, Gastric By-pass sau SADI-S – chirurgie laparoscopică, SILS/LESS („fără cicatrici”, prin incizie unică ombilicală), chirurgie robotică. Mai mult, în această perioadă pacienții pot beneficia de tarife reduse pentru intervenția Gastric Sleeve laparoscopic:

O consultație inițială poate fi programată apelând Call Center 0268300300

Call Center

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.