Cum prevenim arsurile solare?

0
3098

Iaurtul și gheața calmează pielea arsă de soare, ne-o confirmă Dr. Daniela Catanas, medic dermatolog la Spitalul Sf. Constantin. Mai important însă, doamna doctor ne învață cum să evităm aceste arsuri și, dacă avem alunițe, cum să le ținem sub observație.

Ce putem face pentru a preveni arsurile solare?

Prevenirea arsurilor solare se face cel mai simplu prin evitarea expunerii la soare în orele de maximă radiație UV, respectiv între orele 11 și 16. O altă metodă este aplicarea cremelor sau uleiurilor cu factori de protecție +30/+50 la fiecare 2-3 ore dacă suntem la plajă, deoarece apa și transpirația vor spăla epiderma de creme, iar soarele va oxida compușii acestora. În al treilea rând, putem evita arsurile purtând haine care, la rândul lor, asigură o protecție împotriva radiațiilor UV. Îmbrăcămintea confecționată din fibre precum poliesterul, care este excelent împotriva luminii UV, lâna, mătasea sau bumbacul, inul și cânepa, care sunt tratate special, ne protejează de pericol.

Cum tratăm arsurile solare? Cînd este cazul să mergem la medic?

Arsurile solare sunt de două tipuri: arsuri de gradul 1, în care pe epidermă apare o roșeață și simțim usturime, și arsurile de gradul 2, în care, pe lângă eritem și usturime, apar bășici/flictene umplute cu lichid. Arsurile de gradul 1 pot fi tratate și acasă de către pacient, fără a necesita un examen medical, excepție făcând apariția unor simpome generale precum frisoane, dureri de cap, stare de rău, greață și vomă, caz în care persoana trebuie să ajungă la o secție de urgență. Pentru arsurile de gradul 2 nu recomand tratamentul acasă, deoarece există riscul ca flictenele să se infecteze sau vindecarea să se facă cu cicatrici.

Funcționează metodele „băbești“ pentru calmarea arsurilor – aplicarea de iaurt pe zona afectată, de exemplu? Sau altfel spus – recomandați vreo metodă atipică, dar de obicei la îndemână, pentru calmarea arsurilor?

Gheața sau compresele reci rămân cele mai la îndemână metode de calmare a arsurilor solare, împreună cu dușurile sau băile reci, deoarece reduc imediat inflamația și senzația de arsură/usturime. Ungerea zonei cu ulei de salvie sau levănțică este binevenită, date fiind proprietățile antiinflamatorii și calmante ale acestor plante. De asemenea, aplicarea locală de comprese cu lapte/iaurt sau infuzie de mușețel poate ajuta mult în calmarea durerilor produse de arsuri.

SFATURI PENTRU TRATAREA ARSURILOR DE GRADUL I:

  • aplicarea de gheață sau comprese reci pe zonele arse; baie cu apă rece sau duș cu apă rece pe zone afectate;
  • folosirea de loțiuni calmante pe bază de aloe vera: creme sau loțiuni cu hidrocortizon 1% aplicate de 2 sau 3 ori pe zi, în strat subțire, strict pe zonele afectate;
  • gelurile siliconate tip Stratamed, care au rolul de a forma o peliculă protectoare, calmează dermul prin reducerea inflamației;
  • consumul de lichide în cantitate cât mai mare (preferabil, nu foarte reci); pacientul trebuie să se liniștească într-o încăpere răcoroasă și să stea întins pe pat până când simptomatologia se ameliorează.

Există anumite tipuri de piele care sunt mai vulnerabile la acțiunea razelor solare? 

Pielea deschisă la culoare este cea mai vulnerabilă, respectiv tipul 1, 2 și 3 de piele Fitzpatrick. Aceste persoane se ard atunci când se expun la soare și apoi se bronzează. Tipul 1 nu se bronzează niciodată, ci doar se arde. Asta înseamnă că aceste tipuri de piele nu sintetizează melanină suficientă pentru a conferi protecție împotriva radiațiilor UV și de aceea sunt cele mai predispuse la arsuri solare. În plus, pielea bebelușilor și a copiilor mici este foarte fină și subțire și se poate arde foarte ușor.

Cum trebuie să se protejeze de soare persoanele care au alunițe?

Persoanele care au alunițe trebuie să respecte aceleași principii legate de expunerea la radiațiile UV, respectiv evitarea arsurilor solare, expunerea în orele de vârf, utilizarea de protecție atunci când sunt la plajă sau când stau în soare.

Ce trebuie să ne îngrijoreze la alunițe? Forma lor, mărimea, numărul, culoarea? Cînd este cazul să apelăm la doctor?

Trebuie să ne îngrijorăm și să venim la medic dacă observăm alunițe noi, care au apărut în timp scurt, sau dacă se observă o modificare a formei, culorii, texturii alunițelor, sau dacă persoana simte o durere, jenă, mâncărime la nivelul lor.

În ce condiții pot fi îndepărtate alunițele inestetice?

Alunițele pot fi îndepărtate cel mai bine chirurgical, dar există riscul unor mici cicatrici sau denivelări la locul respectiv. Pentru anumite alunițe benigne, depigmentate, situate mai ales la nivelul feței, se poate folosi și laserul pentru îndepărtare. Avantajul tratamentului laser este dat de timpul mai mic de recuperare și de riscul mai mic de cicatrici postintervenție.

Recomand un control dermatoscopic anual al nevilor/ alunițelor, mai ales dacă au existat în trecut expuneri mari la radiațiile UV sau dacă există mai mult de 10 alunițe/ nevi congenitali, sau dacă nevii/alunițele congenitale sunt mai mari de 1,5 cm.

Interviu publicat în Revista Ropharma nr.7, iunie-august 2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.